www.kompostmask.se

    kompostmaskarna@gmail.com
kompostmaskarna@gmail.com
 
 
 
       
   

SÅ SKÖTER DU MASKKOMPOSTEN
 

Börja med att skaffa en lämplig behållare. Under nedbrytningen av avfallet kan temperaturen stiga till över 30 grader vilket maskarna inte tål. De måste därför ha ett lager färdig maskhumus, vanlig jord, hopskrynklat och fuktat tidningspapper eller liknande att fly undan till. Detta lager skall vara minst 5 cm tjockt.

När du lagt i detta lager är det dags att tillsätta maskarna och därefter ger du dem lite hushållsrester. Prova dig försiktigt fram. Mikroorganismerna måste få lite tid på sig att mjuka upp födan så maskarna, som saknar tänder, kan få den i sig. Mata inte för mycket i början. En handfull matrester var eller varannan dag till att börja med. Det tar lite tid innan de funnit sig till rätta i sin nya bostad. Men de förökar sig snabbt och kan snart ta hand om allt mer avfall.

Maskar gillar varken ljus eller torka. Om du har en behållare utan lock skall du täcka komposten med en fuktad tidning eller plast.

Om komposten luktar illa kan det bero på två orsaker. Antingen har du lagt på för mycket avfall eller så är lufttillförseln för dålig. I första fallet tar du bort lite av avfallet och i det andra ser du till att ventilationen av behållaren blir bättre t. ex. genom att borra några 8 mm stora hål.

Om du vill ha mer information eller beställa mask

Kontakta
Bo & Carina Sjögren
Högatorp 
288 93 NÄVLINGE 

E-mail 
kompostmaskarna@gmail.com

 
 
     
   
webdesign      2023 © boko